субота, 1. март 2008.

Четници: Расцепат ћемо опет Хравтску


Наслов, којим је новинар Слободне Далмације Саша Јадријевић Томас привукао многе читаоце, а сами просудите како и на који начин је описао дешавања на глобалној интернет мрежи. У наставку можеде прочитати и одговор поменутом новинару, од стране уредника овог веб портала.
КОМПЛЕТАН ТЕКСТ ИЗ СЛОБОДНЕ ДАЛМАЦИЈЕ
Одговор новинару Саши Јадријевићу Томасу, на његов чланак у Слободној Далмацији " Четници: Расцепат ћемо опет Хрватску ", а гђе је цитирао моје ријечи, поставио моју фотографију...

Хвала на комплименту, али нисам млади четник...

Морам признати да сам био изненађен вашим списанијама у Слободној Далмацији, јер нисам очекивао да тако будно пратите Српске wеб странице. Али, кад се већ бавите том професијом, могли би да будете бар мало професионалнији. Можете доста тога да научите о Четничком покрету и Српском народу, док лутате интернетом и помало шпијунирате наше wеб портале. Ипак сте ви новинар и знате шта ваше читаоце може највише да привуче - Четници! Зато сте и написали такав наслов. С` обзиром да сте споменули моје име, цитирали моје ријечи, па чак и фотографију поставили - очекујем да ми нећете ускратити право на реплику и одговор на ваше редове.
Ја вам се заиста најсрдачније захваљујем на тако лијепом комплименту, да сам млади четник и да имам бројне сљедбенике, али ја сам ипак стара четничина... Млади четник сам био некад давно, још у она опасна времена, док је Југославијом харала Комунистичка куга.

Али овђе није ријеч о мени, већ о Српским четницима и једној историјској неправди, која је нанијета борцима ђенерала Драже Михаиловића, а за коју се ја годинама борим да исправим. Много ми је жао што сте моје име, као и име Покрета српских четника Равне Горе, ставили под један кош, са неким људима који апсолутно немају никакве везе са Четничким покретом. Изнијели сте толике неистине и небулозе, да је то у најмању руку смијешно. Покрет српских четника Равне Горе је једна часна и јуначка организација, коју је основао легендарни командант Динарске четничке дивизије војвода Момчило Ђујић. Покрет је тотално аполитична организација, хуманог карактера, која његује традицију и култ Равне Горе, заснован на борби за слободу и опстанак Српског народа... Ноторна је глупост да нас финансирају Николићеви Радикали, да сијемо зло и мржњу, да омаловажавамо друге народе... Волио би да ми покажете, гђе сте пронашли нешто понижавајуће о Хрватском или Муслиманском народу на wеб старници коју уређујем ? Да ли има нешто што подстиче на рат, мржњу и насиље ? Да ли се вјера нечија вријеђа и омаловажава ? Ја искључиво мислим на wеб сајт којег ја уређујем. Све сте сврстали под један кош и један наслов, док ја нисам ни чуо за већи број тих имена. Ви гледате неке сајтове које раде клинци од четрнаест година, а било би боље да мало погледате wеб сајт Погледа ( http://www.pogledi.co.yu/ ) како би научили нешто више о Четничком покрету. Претпостављам ваше размишљање о четницима, али тема је јако дискутабилна и није за ову прилику.
Не само Србе, већ и друге народе са простора бивше Југославије, комунистички тирани су тровали више од педесет година, тако да ће још дуго времена требати да се разоткрију многе историјске чињенице, како би се спрала љага са бораца Четничког покрета и њиховог команданта ђенерала Михаиловића. Ја не могу, а да овом приликом не цитирам ријечи једног од најбољих Дражиних команданата, војводу Момчила Ђујића, српског сина, који је игром случаја четовао на простору" Слободне Далмације "

"Срби треба да стоје и остану тврдо у вјери својих предака и у Божјем закону - по коме се у рату не убија не борачко становништво ни најљућих душмана; не раскопава ничије огњиште, не руше ничији храмови, не насрће ни на чију част и образ; не тероришу они који су пали у ропство; не чини ништа чиме би се срамотио и понижавао слободарски српски народ, који се вазда у свим ратовима држао часно, поносно и витешки. И херојски у сукобима с онима који су насртали на његову част, образ, слободу и имовину. Такав је вазда био Српски народ, такав треба да буде и остане и у наше дане, јер се и у најтежим данима и борбама може и треба да буде човјек достојан Божјег имена и части и поноса свога народа."

Није на одмет да се још једном подсетимо, Јевреји су се два миленијума поздрављали са догодине у Јерусалиму и тврдом упорношћу дочекаше тај дан; па и Срби морају, макар и следећих педесет година, да се поздрављају са Догодине на Газиместану, Догодине у Книну и Догодине у Слободној Далмацији... Али никако ратом и новим крвопролићем, никако пушком и топом, већ пером у руци и мудром политиком. Ако је гријех вратити се на своје прађедовско огњиште, на своје њиве и винограде, а борбу за своја права водити политичким и цивилизованим путем - онда ћу молити Бога да нама Србима никада тај гријех не опрости.

С` поштовањем

Илија К. С.
Уредник wеб презентације Листа "СРБИЈА"

1 коментар:

Анониман је рекао...

да бальшая фантазия у таво хто ето сочинял